Aktuellt

Aktuellt

Evandersällskapet

Här finner du de senaste nyheterna från Evandersällskapet.

Läsecirkel våren 2019

2019Posted by Evandersällskapet Mon, January 14, 2019 23:50:09

Läsecirkeln på Norrköpings Stadsbibliotek

Under hösten har vi samlats tre kvällar kring Evanders roman från 1971 ”Sista dagen i Valle Hedmans liv”. Den har det ovanliga greppet att redan i titeln avisera att huvudpersonen kommer att dö under berättelsens gång. Ingen av oss läsare tyckte, att det förtog spänningen i romanen. Det var tvärtom mycket fascinerande att på nära håll följa det noggrant beskrivna arbetet, när plåtslagarmästare Hedman och hans medhjälpare Norin och Persson täckte om taket på ett gammalt skolhus. Inför den ofrånkomliga olyckan lärde vi känna de tre männen och fick samtidigt inblick i en småföretagares hårda villkor.

I vår ska vi ägna oss åt ”Uppkomlingarna – En personundersökning”, som kom ut 1969. I förordet, som är signerat Per Gunnar Evander, upplyses vi om att berättelsen är en utredning av omständigheterna kring framlidne bevakningsmannen, sedermera författaren, Hadar Forsbergs död. Den bygger i huvudsak på ett av denne efterlämnat textmaterial, bland annat i dagboksform, och på intervjuer med personer som kände honom.

Den 40-årige Hadar Forsberg bor i en villa i Hägersten och försöker skriva en dokumentärroman om en svensk biståndsarbetare. Han får snart besök av ett antal trasiga och utsvultna pojkar, den ene efter den andre, som hävdar att de är hans söner.

De kräver mat och bostad i hans varma pannrum. Forsbergs hustru upptäcker inget, och när hon, på grund av osämja med maken, har flyttat hem till sin mor, tar pojkarna övre planet i besittning och förvisar Hadar till källaren.

Efter en tid hittar någon Forsbergs förruttnade kropp i vedboden intill pannrummet. Kroppen ”bär spår av något som kan vara misshandel”. Om en sådan vittnar också hans anteckningar. Men ingen mer än han har sett de pojkar som han har berättat om.

Romanen fick Svenska Dagbladets litteraturpris 1969. Den blev föremål för en doktorsavhandling av Ingrid Nettervik 1984, ”Ängslans bilder”, och kom samma år ut på franska med titeln ”Les intrus” i översättning av Marc de Gouvenain.

Sven Trolldal, cirkelledare.

Läsecirkeln träffas i Wadströmsrummet på Norrköpings Stadsbibliotek
följande tisdagar:

12 februari, 19 mars och 21 maj


Kl. 17:00. (Obs ändrad tid!)

V Ä L K O M N A !

  • Comments(0)//aktuellt.evandersallskapet.se/#post79